Mleczko pszczele jest uważane za jeden z najbardziej kompletnych i korzystnych dla zdrowia produktów naturalnych. Bogate między innymi w białka, witaminy (B1, B2, B3, B6 i E), cukry, aminokwasy i minerały, mleczko pszczele ma stymulujący wpływ na układ nerwowy, co przyczynia się do poprawy sprawności fizycznej i intelektualnej.
1. Zmniejsza objawy menopauzy.
Jego właściwości działają jako regulator aktywności hormonalnej, dzięki czemu jest skuteczny w leczeniu zaburzeń miesiączkowania i menopauzy. Substancja ta pomaga zmniejszyć intensywność uderzeń gorąca i bezsenność, a także inne objawy.
2. Poprawia płodność u mężczyzn i kobiet.
Mleczko pszczele jest ulubionym pokarmem królowej pszczół, ponieważ ułatwia jej niezwykłą zdolność do rozmnażania się. Ponieważ jest bogaty w witaminę E, poprawia krążenie w narządach płciowych, a tym samym ich funkcjonowanie. Pomaga również w leczeniu impotencji, oziębłości i osłabienia seksualnego.
3. Opóźnia starzenie się skóry.
Zawiera sporą ilość żelatyny, która nadaje jej właściwości przeciwzakrzepowe i pobudzające krążenie. Wspomaga to nawilżenie i elastyczność skóry, dlatego mleczko pszczele jest często stosowane w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Pomaga również w walce z trądzikiem i innymi chorobami skóry.
4. Korzystnie wpływa na zdrowie włosów.
Wzmacnia i odżywia włosy, zapobiegając problemom z włosami, takim jak łysienie.
5. Poprawia nastrój.
Duża zawartość witamin z grupy B stymuluje produkcję serotoniny i noradrenaliny, substancji działających przeciwdepresyjnie. Należy jednak zawsze pamiętać, że mleczko pszczele nie zastępuje konwencjonalnych metod leczenia depresji, choć może być ich dobrym uzupełnieniem.
6. Zapobiega stresowi i niepokojowi.
Reguluje pracę układu nerwowego w taki sposób, że zwiększa wydolność fizyczną i intelektualną, co pomaga w walce ze stresem. Poprawia również dotlenienie mózgu.
7. Reguluje problemy trawienne.
Korzystnie wpływa na pracę jelit. Dzięki czemu układ pokarmowy sprawniej funkcjonuje. Przyczynia się również do łagodzenia problemów związanych z układem wydalniczym.
8. Wzmacnia układ odpornościowy.
Przyspiesza rozmnażanie limfocytów, dzięki czemu jest idealny w leczeniu chorób autoimmunologicznych, takich jak anemia, zapalenie stawów i cukrzyca.
9. Reguluje ciśnienie krwi.
Ma korzystny wpływ podczas leczenia choroby wieńcowej serca.
10. Obniża poziom cholesterolu.
Ważne jest, aby przed spożyciem skonsultować się ze specjalistą, ponieważ mleczko pszczele jest przeciwwskazane przy otyłości (ponieważ zwiększa apetyt) i cukrzycy (ze względu na wysoki poziom cukru, choć istnieją mleczka pszczele, w których sacharoza została zastąpiona fruktozą). Ponadto nadmierne spożycie ma skutki uboczne, takie jak bóle głowy, wysokie ciśnienie krwi i tachykardia.